Évszázadokon keresztül szolgálta a mézeskalácsos a vásárok, búcsúk világát és üzletének látogatóit szebbnél szebb és finomabbnál finomabb portékáival. Az ipari forradalom azonban olcsó kristálycukrot is hozott magával, és megjelentek a (az addigra már drágának számító mézzel készülő finomságok mellett) a kristálycukorra alapozó cukorkák, cukrász sütemények és egyéb édességek. A mézeskalácsos mester műhelyében felnövekvő újabb generáció az apjától örökölt mesterség mellett újat is kitanult, s természetesen arra koncentrált, amiben biztosabb jövőt látott. Így lettek a mézeskalácsosok cukrászok vagy cukorka készítők is. A Petrits családban dédapánk, Pettrits József (1873-1937) és testvére, István volt az, aki cukorkák készítésébe is belekezdett. József három mézeskalácsos gyermeke közül egyikük (Ferenc) gépesített cukorkaüzemet alapított, másikuk (Károly) cukrászdát épített, a harmadik (István, a legfiatalabb – ő a nagyapánk) pedig mézeskalácsos és cukrász mester is lett.

A cukorka készítése sokakat elvarázsol. Még minket is, pedig rendszeresen dolgozunk cukorkákkal. A készítéshez használt régi gépek sokak szívét megdobogtatják, amikor ráismernek gyermekkoruk narancsgerezd vagy málnaszem cukorkáira. Múzeumi filmünkön a gépek működése mellett a selyem cukor készítését is megmutatjuk.