Ó! De sokáig használták, fogyasztották. Aztán jött a citrom és az ecet és sokan elfeledtük. Pedig!!!

Mi az a verzsü?
Röviden és tömören: az éretlen szőlőszemekből kipréselt sűrű folyadék. Valójában sokkal több annál. Már az ókorban is ez volt a leggyakrabban használt savanyítószer. (A híres dijon-i mustárt is a verjus teszi különlegesség, egyedivé.) Egyes források szerint fájdalomcsillapítóként, fertőtlenítőként és az emésztés könnyítésére is alkalmazták.
Kedvező élettani hatásai:
- magas polifenol tartalma véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen
- erős antioxidáns
- gyulladáscsökkentő
Fő előnye a citrommal szemben:
Helyi forrásból beszerezhető (sőt, ha van szőlőnk, akár otthon is elkészíthető). Nem szükséges több ezer kilométert utaztatni hozzá a tartósítószerrel kezelt gyümölcsöt.
Mire használható?
Pultunknál a szekszárdi lankákon termett zöld szőlő levével is készítjük márcos limonádénkat. Jó szívvel ajánljuk!
Lényegében amihez citromot használtunk eddig, azt mind elkészíthetjük verzsüvel is. A neten böngészve számtalan kiváló receptre bukkanhatunk a salátaöntetektől, a limonádékon és karamellszószon át a pecsenyeléig.